Att fiska i havet med vadare

Att fiska i havet med vadare

Att använda vadare under fiskeutflykter kan ge många fördelar och öppna upp nya möjligheter för fiskaren. Här är några skäl till varför många väljer att ta på sig dessa vattentäta plagg när de ger sig ut på vattnet:

  • Tillgång till svåråtkomliga platser: Med vadare kan fiskaren nå platser som annars är svåra att nå från land. Genom att vada ut i vattnet får man tillgång till djupare områden, strömmar och hålor där fisken ofta gömmer sig.
  • Bättre kastmöjligheter: Att stå i vattnet ger bättre kastmöjligheter jämfört med att kasta från land. Man kan enkelt justera kastriktningen och nå svåråtkomliga platser längre ut i vattnet.
  • Mindre störning: Genom att närma sig fisken från vattnet istället för från land kan man minska risken för att skrämma bort dem. Fiskaren blir mer diskret och kan närma sig fisken på ett mer naturligt sätt.
  • Mer komfortabelt: Vadare ger fiskaren möjlighet att stå i vattnet under längre perioder utan att bli blöt eller kall. De ger även skydd mot väder och vind, vilket gör fisket mer behagligt även under ogynnsamma förhållanden.

Sammanfattningsvis kan man säga att att fiska med vadare öppnar upp en hel värld av möjligheter och ger fiskaren en mer intim och spännande upplevelse av naturen.

Bra saker att tänka på när du vadar i havet

Bra saker att tänka på när du vadar i havet

Om du ska vada för t. ex. öringpremiären på Västkusten så är det stor chans att vattentemperaturen är låg. De senaste åren har även lufttemperaturen varit låg och vi har haft både regn och snö kring öringpremiären. Här kommer en kort, men god, lista av små tips att ta med sig om man ska vada i havet på Västkusten kring 1 april. Använd neoprensockor: För att hålla fötterna varma och bekväma i det …

Visa hela inlägget
Gädda från land i stor sjö

Gädda från land i stor sjö

Turfiskaren är på fiske i närheten av norska gränsen. I en stor sjö kan det vara utmanande att fiska utan båt. Är det dessutom varmt så tenderar fisken att vilja hålla sig ännu djupare (oftast längre ut från land) än vanligt, vilket gör det än svårare. Till slut fick vi upp en liten gädda, som snabbt fick simma ut igen.

Visa hela inlägget
Storleken på sjön, del 2

Storleken på sjön, del 2

En liten sjö är smidigt att fiska i från land. Man kan enkelt fiska av i stort sätt hela sjön på en begränsad tid och får snabbt ett hum om det finns fisk eller ej. Däremot är storleken på fisken och djupet på sjön två faktorer att ta hänsyn till.

Visa hela inlägget
Vad får man behålla och vad får man inte behålla?

Vad får man behålla och vad får man inte behålla?

Öringfiske är en populär aktivitet längs Västkusten, men för att bevara fiskbeståndet och naturen är det viktigt att fiska hållbart och följa lokala regler och bestämmelser. På Västkusten finns specifika regler för öringfiske som syftar till att skydda fisken och dess livsmiljö. Det kan inkludera begränsningar av fångststorlek, kvoter och specifika områden där fiske är förbjudet under vissa period…

Visa hela inlägget
När och var får man fiska?

När och var får man fiska?

Att fiska i havet ger en viss frihet. Både storleken och inget krav på fiskekort gör det lätt att fiska var och när man vill. Vad som däremot är viktigt att tänka på är om man tänkt behålla fisken. Många fiskar skyddas av datum och längdkrav. T ex. får man inte behålla havsöringar nu, efter 30e september. Var noga med att kolla de olika reglerna om du hade tänkt att behålla fisk!

Visa hela inlägget
Tillagning av nyfångad abborre

Tillagning av nyfångad abborre

Vid fångst av abborre så rekommenderar vi att man försöker rensa fisken så fort som möjligt. Sen kan fisken sparas i kyl tills tillagning. Här grillas abborren ”hel” (huvud, stjärt och inälvor borttaget) i ett foliepaket tillsammans med smör, vitlök och citron. Fisken serveras med grillad färskpotatis.

Visa hela inlägget