Bra drag för Öringfiske

Bra drag för Öringfiske

Vi har provat många olika drag när det kommer till Öringfiske. Ett drag som vi ofta faller tillbaks till och som alltid fungerar är Toby från Abu Garcia. De säljs både i styck och som 3-pack. Vi föredrar de ljusa/silvriga färgkombinationerna men testa gärna lite olika. Vikten på draget kan du gott variera lite. Vissa gånger är det de tyngre dragen som triggar igång fisken och vissa gånger får man testa lite lättare drag. Utgå från vad ditt spö är gjort för för kastvikter också. På bilden är det 12 och 18 gram, men de finns även så lätta som 10 gram.

Fiske för nybörjare

Fiske för nybörjare

Fiske har aldrig varit enklare att börja med. För att testa på fiske behövs två saker. Fiskeutrustning och rättighet att fiska. Vi har förstått, på många frågor, att många tror det är svårare än så här! I havet och i Vänern och Vättern behövs inget fiskekort för att fiska. För vissa arter så gäller vissa datum för upplockande av fisken men om du inte ska ha matfiske så kan du släppa tillbaka all d…

Visa hela inlägget
Vad får man behålla och vad får man inte behålla?

Vad får man behålla och vad får man inte behålla?

Öringfiske är en populär aktivitet längs Västkusten, men för att bevara fiskbeståndet och naturen är det viktigt att fiska hållbart och följa lokala regler och bestämmelser. På Västkusten finns specifika regler för öringfiske som syftar till att skydda fisken och dess livsmiljö. Det kan inkludera begränsningar av fångststorlek, kvoter och specifika områden där fiske är förbjudet under vissa period…

Visa hela inlägget
Val av spö

Val av spö

Dags för nytt spö? Två vanliga aspekter som många jämför när de ska välja spö är längden och kastvikt. Många spömodeller finns i olika storlekar vilket innebär att man oftast kan skräddarsy utifrån ens preferenser. Kastvikten visas i ett spann av två vikter. Till exempel: ”15-40 gram”. Detta innebär att spöt är konstruerat för dessa vikter. Allt över 40 gram kan vara för tungt och skada spöt. Al…

Visa hela inlägget
Vårda fiskeutrustningen

Vårda fiskeutrustningen

Efter fiske i havsvatten så kan det vara klokt att skölja av sin fiskeutrustning. Allt från drag och krokar till spole mår bra av att sköljas av i lite färskvatten. Saltet kan skada utrustningen och påskynda rost på metalldelarna. Många hasplar plockas lätt isär genom att man skruvar lös bromsen så pass mycket att spolen går att plocka av.

Visa hela inlägget
Havsfiske på våren

Havsfiske på våren

2021 har haft en relativt kylig start. Bortsett från en lite varmare helg i april så har våren präglats av temperaturer runt, eller strax under, 10 grader här på Västkusten. Vi på Turfiskaren har testat av öringfisket på lite olika ställen sedan premiären. Mest lycka har vi haft strax norr om Göteborg och även delar av Orust. Kom ihåg att så länge man kan reglerna och datumen kring öringfiske så …

Visa hela inlägget
Fiske med groda

Fiske med groda

Med mycket växtlighet, framförallt näckrosor, så kan det passa att fiska med groda. Dels slipper man fastna i näckrosornas långa stjälkar och dels kan man få fantastiskt gäddfiske. Som med vanligare beten så finns det olika tekniker. Testa dig fram och tänk på att fisken kan reagera på vågorna, därför kan det vara bra att ibland rycka i grodan lite extra. Gott fiske på dig!

Visa hela inlägget