Vad får man behålla och vad får man inte behålla?

Vad får man behålla och vad får man inte behålla?

Öringfiske är en populär aktivitet längs Västkusten, men för att bevara fiskbeståndet och naturen är det viktigt att fiska hållbart och följa lokala regler och bestämmelser.

På Västkusten finns specifika regler för öringfiske som syftar till att skydda fisken och dess livsmiljö. Det kan inkludera begränsningar av fångststorlek, kvoter och specifika områden där fiske är förbjudet under vissa perioder för att skydda lekande fisk.

  • 45 centimeter Skagerrak och Kattegatt.
  • 40 centimeter i Svinesund och Idefjorden.
  • Vid fiske med handredskap får sammanlagt högst två fiskar av någon av arterna lax och öring fångas per dag.

För att säkerställa en hållbar öringpopulation är det också viktigt att fiska med omsorg och respekt för naturen. Att använda krokar med återutlösningsfunktion och att hantera fisken varsamt kan hjälpa till att minimera skador och öka chanserna för att fisken överlever och kan leka.

Så när du ger dig ut för att njuta av öringfisket längs Västkusten, kom ihåg att följa reglerna och fiska med hänsyn till både fisken och miljön. På så sätt kan vi alla fortsätta att njuta av denna fantastiska sport i många år framöver.

När och var får man fiska?

När och var får man fiska?

Att fiska i havet ger en viss frihet. Både storleken och inget krav på fiskekort gör det lätt att fiska var och när man vill. Vad som däremot är viktigt att tänka på är om man tänkt behålla fisken. Många fiskar skyddas av datum och längdkrav. T ex. får man inte behålla havsöringar nu, efter 30e september. Var noga med att kolla de olika reglerna om du hade tänkt att behålla fisk!

Visa hela inlägget
Fångad öring!

Fångad öring!

Äntligen lyckades turfiskaren dra upp en öring som var godkänd! 45,5 cm mätte rackar’n in på och det tog alltså nio öringar innan vi fick behålla en. Fisken fångades på västkusten, strax söder om Göteborg. Härligt!

Visa hela inlägget
Havsfiske på våren

Havsfiske på våren

2021 har haft en relativt kylig start. Bortsett från en lite varmare helg i april så har våren präglats av temperaturer runt, eller strax under, 10 grader här på Västkusten. Vi på Turfiskaren har testat av öringfisket på lite olika ställen sedan premiären. Mest lycka har vi haft strax norr om Göteborg och även delar av Orust. Kom ihåg att så länge man kan reglerna och datumen kring öringfiske så …

Visa hela inlägget
Storleken på sjön, del 2

Storleken på sjön, del 2

En liten sjö är smidigt att fiska i från land. Man kan enkelt fiska av i stort sätt hela sjön på en begränsad tid och får snabbt ett hum om det finns fisk eller ej. Däremot är storleken på fisken och djupet på sjön två faktorer att ta hänsyn till.

Visa hela inlägget
Öringpremiären 2024

Öringpremiären 2024

Välkommen till årets mest spännande händelse för fiskeentusiaster längs Västkusten – öringpremiären 2024! Den 1 april är det äntligen dags att återvända till våra älskade vatten och ge sig ut på jakt efter den vilda atlantöringen. Till dig som är redo att ta del av detta årliga äventyr, vill vi bjuda in dig att följa med Turfiskaren på ett spännande fiskeäventyr längs kusten. Vi kommer att dela me…

Visa hela inlägget
Äntligen fångst!

Äntligen fångst!

Årets första öring är uppdragen. Den mätte 47cm och blir därför en smaskig middag (gränsen för att få behålla Öring är 45cm). Just det här exemplaret plockades upp på de nordvästra delarna av Orust på Västkusten, cirka två veckor efter Öringpremiären. Öringpremiären är första april. Fisken plockades upp med ett 12grams silvrigt skeddrag kastat från klipporna.

Visa hela inlägget